top of page

AUTOR VERS DIA 1


Josep Vicenç Foix (Sarrià, 1893-Barcelona, 1987), deixà la carrera de dret per dedicar-se a la seva vocació, la literatura.

De fet, publicà poesia molt tardanament. Concretament, el poemari Sol i de dol al qual pertany aquest vers, havia estat imprès l’any 1936 però no es va publicar fins el 1947. Segons Gimferrer, aquest és “un dels grans llibres de la poesia catalana moderna”.

L’estil del poeta es caracteritza per la combinació de la tradició humanística catalana amb els nous corrents literaris que sorgien en aquell moment. El seu vers “M’exalta el nou i m’enamora el vell” en defineix perfectament el tarannà.

Sol i de dol consta de setanta sonets agrupats en sis seccions que combinen la poesia doctrinal, la didàctica i la de meditació sobre el món. L’ideal artístic foixià s’hi fa palès: “L’equilibri, suprem, classicista”.

La lectura dels versos de Foix, d’entrada ens pot semblar enrevessada però la norma principal de la lectura poètica és la calma. Amics, no hem de tenir pressa; agafem un bon llibre, seiem, i disposem-nos a passar una bona estona gaudint de la paraula i de l’encert del poeta a l’hora d’establir-ne la tria i la disposició dins el vers.

bottom of page